woensdag 30 maart 2011

Mortalehit wk 13: @Eins2Orchestra - Spiral

De banden tussen het echtpaar Van Maurik en Mortale gaan ver terug. Zeker een jaar of tien, gokken we zo. Ga maar na: Lydia was jarenlang degene die met haar bijzondere, wat onderkoelde stem het kippenvel op armen zong bij This Beautiful Mess, om vervolgens troost te bieden als frontvrouw bij haar andere band Brown Feather Sparrow. Beide waren graag geziene gasten bij de Mortale-avonden in de Winston en stonden garant voor de nodige mooie platen en dus Mortale-hits. Manlief Stefan pakte het wat steviger aan met de post-hardcore van The Spirit That Guides Us en de stevige rock van Satellite 7.
Na een bezoek van Lydia en Stefan aan Wenen, waar het door de didactische architect/kunstenaar Hundertwasser ontworpen Hundertwasserhaus staat was het tweetal dusdanig onder de indruk van de thematiek die de Oostenrijker in zijn werk stopt dat ze de handen ineen sloegen. Eins, Zwei Orchestra was een feit, het idee voor debuutalbum 100 Colors geboren. Een ode aan de man door zijn kunst als thema te nemen en er een eigen invulling aan te geven. Hoe dat klinkt kun je deze hele week horen (en zaterdag aanstaande zien in Ekko in Utrecht) want Spiral is de Mortalehit van de Week! (al kun je de plaat ook tegen een zelf te bepalen bedrag downloaden op hun site)


Stem deze hele werkweek tussen 20 en 21 uur af op 106.8 FM, 103.FM of natuurlijk de livestream (via deze link) en je hoort Spiral van Eins, Zwei Orchestra langskomen. Je kunt de uitzending tot 2 maanden terug beluisteren via deze link. Even de datum en tijd instellen et voila!

maandag 28 maart 2011

Vanavond Lost Bear te gast bij Mortale

Lost Bear is een Utrechtse indie rock band. Gevormd in de herfst van 2007 door zeven harige mannen, met veertien voeten in het nu en zeven hoofden in de jaren 90. Met een breed scala aan invloeden, zoals Pavement, Modest Mouse, Dinosaur Jr., Archers of Loaf en Cap’n Jazz, en twee drummers hebben ze een geheel eigen sound weten te creĆ«ren. Een spannende mix van emotionele hardcore, indie rock en power pop. April 2009 lanceerde Lost Bear een tien inch split vinyl met Schotel van de Dag op het Utrechtse Beep! Beep! Back up the Truck. Aanstaande vrijdag komt debuutplaat Limshasa uit, en dat komen ze vanavond alvast vieren in de Mortale-uitzending bij Jasper.



Luister mee: live via 103.3fm op de kabel en 106.8fm in de ether bij Salto op StadsFM. Wanneer? Maandag 28 maart, van 20.00 tot 21.00 uur. En woon je buiten Amsterdam, niet getreurd, iemand heeft internet uitgevonden. Gewoon lekker streamen dus via www.radiomortale.nl!

woensdag 23 maart 2011

Vanavond @EefjeDeVisser live in de studio bij Radio Mortale

Nederlandstalig mag weer in deze eeuw! In de slipstream van breekijzer Spinvis en een hele rits goede hiphop in je moerstaal van TopNotch komt de ene na de andere mooie Nederlandstalige release uit. In de Mortale top 10 van 2010 waren maar liefst vier Nederlandstalige platen te bespeuren, met naast hiphop ook het prachtige Flux en de op zingen-in-je-eigen-taal overgestapte (!) Lucky Fonz III. In 2011 hadden we onder andere al Goslink en Lauw te gast in de studio, en zo kunnen we nog even doorgaan.

Het mag dan ook geen verrassing heten dat ook de Grote Prijs voor singer-songwriters weer eens gewonnen zou worden met liedjes in het Nederlands. Maar de manier waarop dat een dik jaar geleden gebeurde is absoluut bijzonder. Eefje de Visser verraste vriend en vijand met ontwapenende liedjes waarbij muzikaal niet per se de makkelijke weg wordt gekozen: Eefje weet knap de balans te vinden tussen lichtzoete melodieen en teksten enerzijds en dwingende ritmes en hiphopmetrum anderzijds. Ze heeft de tijd genomen om met de juiste mensen een prachtige debuutplaat te maken (De Koek), scoorde met Hartslag een Mortalehit en maakt nu met (wat een luxe!) Most Unpleasant Men als band het clubcircuit onveilig.


foto: Lieke Romeijn

We mochten een avond in Eefje's overvolle agenda prikken en dus komt ze met gitaar en al bij Rens langs in de Mortale Studio: live horen via 103.3fm op de kabel en 106.8fm in de ether bij Salto op StadsFM. Wanneer? Woensdag 23 maart, van 20.00 tot 21.00 uur. En woon je buiten Amsterdam, niet getreurd, iemand heeft internet uitgevonden. Gewoon lekker streamen dus via www.radiomortale.nl!

dinsdag 22 maart 2011

Mortalehit wk 12: @AlamoRaceTrack - Unicorn Loves Deer

Wat we nu eigenlijk doen bij Mortale, zo luidt de vraag die ons geregeld gesteld wordt. 'Een platform bieden voor goede Nederlandse bands die niet of nog niet opgepikt worden door de landelijke media' is de korte versie van het antwoord. Dat duwtje in de rug geven, daar gaat het om, en dan is het aan de bands zelf om de lijn door te zetten. Zoals Alamo Race Track, en ook diens voorganger Redivider. Vaste klanten bij onze live-avonden (iedereen die er afgelopen zaterdag was, bedankt!) en graag geziene gasten in de studio. Veel kleine golfjes maken een grote. En zie, elke plaat werd beter en beter en sinds Black Cat John Brown, van hun tweede album, heeft de rest van de wereld ze ook ontdekt. Dat is alweer vijf jaar geleden. Vijf jaar waarin de band rond Ralph Mulder twee bandleden zag vertrekken, en er twee zag komen, met meest in het oog springend bassist Djurre de Haan van Awkward I. Zijn invloed is terug te horen in het derde album van 'Alamo', het werkelijk fenomenale Unicorn Loves Deer. We zijn geen recensenten, anders zouden we strooien als Zwarte Piet. Niet met pepernoten, maar met termen als 'meesterwerk', 'plaat van het jaar' en 'verslavend'. Het zou een schending der mensenrechten zijn jou als trouwe Mortale-luisteraar niet kennis te laten maken met deze plaat, dus is het titelnummer Mortalehit van de Week!


Stem deze hele werkweek tussen 20 en 21 uur af op 106.8 FM, 103.FM of natuurlijk de livestream (via deze link) en je hoort Unicorn Loves Deer van Alamo Race Track langskomen. Je kunt de uitzending tot 2 maanden terug beluisteren via deze link. Even de datum en tijd instellen et voila!

maandag 14 maart 2011

Mortalehit wk 11: Amarins & Le Gatte Negre - Ciao Manu

Ramen zitten er niet in de Radio Mortale studio. Het is een kleine ruimte, bijna geheel in beslag genomen door een grote tafel met allerleiapparatuur. Donker, claustrofobisch, maar als je Amarins & Le Gatte Negre uitnodigt dan lijken de lampen plotseling op zonnetjes, gaat de airco spontaan op standje tropisch en bewegen je heupen zich als een jojo. Kijk hier voor een impressie. De groep rond zangeres/gitariste Amarins is een graag geziene gast op talloze festivals als Oerol of op straatfestivals in Italie en Zuid-Europa. Hoe dat komt is uitstekend te horen op hun onlangs verschenen cd When The Whales Sing, waarmee ze door Live XS tot Local Hero werden gebombaardeerd. Onbedoeld komisch voor een groep wier opgewekte folkpop tot ver in het buitenland in de smaak valt. Wij zijn enorm blij dat we ze hebben weten te strikken om op 19 maart bij ons te komen spelen op de live-avond in Pakhuis Wilhelmina. Daarom is Ciao Manu Hit van de Week!



Stem deze hele werkweek tussen 20 en 21 uur af op 106.8 FM, 103.FM of natuurlijk de livestream (via deze link) en je hoort Ciao Manu van Amarins & Le Gatte Negre langskomen. Je kunt de uitzending tot 2 maanden terug beluisteren via deze link. Even de datum en tijd instellen et voila!


maandag 7 maart 2011

Mortalehit wk 10: No Ninja Am I - Better Mistakes

Hoe goed de Amsterdamse singer-songwriters het met elkaar kunnen vinden was al duidelijk dankzij het fameuze Amsterdam Songwriters Guild. Het is een incestueuze bende, mag je zeggen. Er gaat echter niets fout met een teveel aan chromosoompjes, er volgen juist heel mooie resultaten. Lucky Fonz III die Ro Halfhide en M-Jo als backinband vraagt, Leine die Arthur Adam, Case Mayfield, Habiba en Signe Tollefsen vraagt mee te doen bij haar optreden in De Kleine Komedie en nu ook weer bij No Ninja Am I. Dit alias van Showdog's frontman (en Radio Mortale DJ) Sander van Munster komt binnenkort met de opvolger van zijn debuut The Roaring Twenties.
Voor de eerste single Better Mistakes vroeg hij o.a. Case Mayfield, Palloc, Pfaff, Easter Parade en nog een aantal anderen om een eigen versie te maken. Die plakte hij achter elkaar tot een nummer. Leuk idee, en dat jagen we bij Radio Mortale natuurlijk van harte aan. Daarnaast hebben we nog drie redenen om Better Mistakes deze week Mortalehit van de Week te maken: 1) Hij is heel mooi, - we houden van mooie muziek; 2) Hij is gratis te downloaden - we houden van gratis; 3) Eind deze week (12 maart) is de cd-presentatie in Delicatessen - we houden van timing -. Oh en het liedje kent ook nog een fijne gastglansrol voor Hospital Bomber-Suus. Reden genoeg lijkt ons.



Stem deze hele werkweek tussen 20 en 21 uur af op 106.8 FM, 103.FM of natuurlijk de livestream (via deze link) en je hoort Better Mistakes van No Ninja Am I langskomen. Je kunt de uitzending tot 2 maanden terug beluisteren via deze link. Even de datum en tijd instellen et voila!