woensdag 24 november 2010

Vanavond @fluxmuziek te gast in de studio

In de jaren '90 kreeg het genre Nederlandstalig een steeds viezer smaakje; het leek enkel te staan voor platte volksmuziek of juist pretentieuze semi-dichterlijkheden uit de studentikoze kleinkunsthoek. Sinds de debuutplaat van Spinvis uit 2002 en de sterke ontwikkeling van Nederlandstalige hiphop op TopNotch is daar gelukkig verandering in gekomen. Ook dit jaar bewijst menig release dat zingen in het Nederlands wonderschoon kan zijn. Lucky Fonz III durft de overstap aan, maar ook onder de radar van 3FM gebeurt veel moois. De prachtige debuutplaat van Goslink bijvoorbeeld had in het Engels niet half zo ontwapenend en eerlijk geklonken.

Nieuwste aanwinst in deze hoek is Flux. Dit project van Irene Wiersma volgden we al langer, maar we moesten enig geduld hebben voor het verschijnen van de debuutplaat. Na enkele losse nummers en een EP was afgelopen maand de full length Pluimgewichten dan eindelijk een feit. Prachtige muziek (er zijn genoeg bands die dat vergeten op het moment dat ze zich op de teksten storten) van een goede band met een tussen weemoedig en dreigend laverend geluid. Dat past prachtig bij de persoonlijke teksten van Wiersma, waarin verbazing en humor vaak mooi samenkomen.




Kijk, liedjes als Chocola, Breker of Haat Van Me; daar smullen we van bij Radio Mortale! De Wijzers En De Wijzen was zelfs al Mortalehit. En dan hebben we nu ook nog de eer haar live in de studio te mogen ontvangen. Vanavond, op woensdag 24 november komt ze met haar toetsenist en cajonspeler langs bij Rens om liedjes te spelen en over de plaat te praten. Gaat dat horen! Tussen 20 en 21 uur bij Salto op Stads FM, 103.3 fm kabel, 106.8 fm ether of via de livestream op www.radiomortale.nl.

Geen opmerkingen: