dinsdag 21 december 2010

Gratis kersthits van eigen bodem: een overzicht

In het buitenland zorgden gerenommeerde artiesten als Sufjan Stevens, Low en Bright Eyes er al voor dat je in december niet meer afhankelijk bent van de met Wham en Mariah Carey gevulde radiozenders. Ook in Nederland maken de betere bands een muzikale winterslaap voor fijnproevers overbodig. Deze maand werd de ene na de andere vaderlandse kersthit geschreven en – alsof het niets is – gratis (of tegen gering wisselgeld) op internet weg gegeven. Radio Mortale zet de leukste kerstcadeautjes van eigen bodem voor je op een rij!

Het afgelopen jaar opgeheven Brown Feather Sparrow nodigde een stel bevriende muzikanten uit de Volkoren-stal uit die wel weten hoe je een kerstfeestje geeft. Onder de naam Brown Feather Sparrow & Friends knutselden ze een plaat met tien kerstliedjes in elkaar. How To Throw A Christmas Party bevat mooi uitgevoerde (vergeten) klassiekers met prachtige bijdragen van onder andere Kim Janssen en natuurlijk Lydia Wever en Arjen van Wijk zelf. Je mag helemaal zelf bepalen hoeveel je voor dit kerstpresentje betaalt via bandcamp.

Als je de soulvolle zomerplaat Finger Lickin’ Good hebt gehoord, dan is Beans & Fatback niet direct de band waarvan je een kerstsingle verwacht. Toch schudt Onno ‘m zo uit z’n pols! Tonight Girl I’m Coming Back Home is even kerstig als Beans&Fatback-ig. Als je er iets over post op je twitter of facebook mag je m voor gratis hebben. Je kan ook de videoclip checken waarin Onno aantoont een prima conditie te hebben:



Nog een kersthit uit onverwachte hoek; de heren van The Don’t Touch My Croque-Monsieurs, die dit jaar nog Pakhuis Wilhelmina op z’n kop zetten bij een Radio Mortale Live Avond, leuken nu dit heilige feestje op met het naar eigen zeggen ‘nu al klassieke’ Een Olijk Kerstfeest Met Je Kerstvrienden Van The Don't Touch My Croque-Monsieurs (Het Kerstmachine). Het zalige liedje staat als gratis download op hun website en als heuse videoclip op YouTube:



Audiotransparent heeft een patent op prachtige kerstcovers. Al een paar keer gaven ze in december een liedje cadeau aan de bezoekers van hun website. Als je gratis lid wordt van het virtuele Club Audiotransparent kun je Have Yourself A Merry Little Christmas en December Radio (beiden vorig jaar uitgebracht) downloaden. We wachten nog met spanning af of daar deze kerst een liedje bij komt…

De coverclub verzorgde vorig jaar een compilatie met kerstliedjes van eigen bodem. Christmas Candy From The Netherlands staat nog steeds gewoon voor gratis op bandcamp! Tien liedjes maar liefst, met bijdragen van onder andere Moss, Silence Is Sexy en (wederom) audiotransparent.

Al twaalf jaar oud, maar nog steeds niet te versmaden, is de kerstcompilatie bij een VPRO-gids uit 1998. Daryll-Ann doet John Lennon’s kerstklassieker, labelgenoten Caesar, Benjamin B en Berend Dubbe (Bauer) leveren een bijdrage. Ook Bettie Serveert, Skik en zelfs Guus Meeuwis staan op Zo Dit Is Kerstmis. Outsider tussen deze grote namen is Wim de Bie met een verrassende eigen versie van Klein Hoekje. Dit kleinood is inmiddels verdwenen van de VPRO-server, maar omdat het legaal niet meer te krijgen is tippen we jullie graag de illegale weg: Zo Dit Is Kerstmis (VPRO 1998) is makkelijk te vinden op verscheidene Torrent-sites.

Geen zin om zelf deze waslijst aan kerstklanken door te struinen? Chris selecteert de leukste kerstplaatjes van eigen bodem voor je tijdens een speciale kerstaflevering bij Radio Mortale op donderdag 23 december. Vanaf 20.00 te horen op 103.3 fm op de kabel, 106.8 fm in de ether of (ook buiten de regio Amsterdam) via de live stream op www.radiomortale.nl.

Een muzikale kerst toegewenst!

Rens

Geen opmerkingen: